onsdag 21 juli 2010

Travkväll på Jägersro

Ja lite stollig är jag ju men det är ofta det som förgyller livet - att följa sina infall brukar bli riktigt kul och annars är det ju bara att åka hem igen!!

Men det var precis som jag trott en njutig upplevelse i solen på en bänk och massor av hästpower!! Lite av en folkfest är det ju allt att gå hit en sådan underbar sommarkväll, hörde både tyska och danska språket lite varstans och blandat med dofterna av cigarettrök, häst och varm korv blir känslan lite kontinental om ni förstår vad jag menar??

Det står dock helt klart att det är i denna del av hästsporten som man hittar männen!! Nu undrar ni såklart vad jag menar, haha.. Nåja jag menar att om jämför startfältet på en travbana med startfältet på en lokal dressyr- och/elller hopptävling inom ridsporten så finner man att 90% av alla travkuskarna är MÄN och 90% av alla hopp-/dressyrryttare är KVINNOR!! Nu är det ju inte så att jag kommer att bli känd för denna upptäckt för det är ett väl känt fenomen sedan tidigare men ändå ganska intressant..

Vad gör män intresserade av travet och kvinnor av ridning? Är det att vi kvinnor gillar samspelet och känslan av att vara ett med hästen?? Att männen får en typ "köra bil" upplevelse (Formel 1 men med levande hästkrafter) Eller den mest primitiva frågan - är det så att män upplever det mer obekvämt att rida pga männens resp kvinnornas fysiska olikheter?? Bekvämare att sitta i en sulky med benen brett isär??

Först ut var i alla fall ett ponnylopp och där fanns en liten filur (nr 3 på bilden nedan) som påminde lite i färg och kropp om vår älskade Elliott så det var utan tvekan ett litet russ.. vill dock tillägga att våran Elliott var en dressyrponny inte travare.. han var livrädd för vagnar även när han mötte dem på avstånd, så antagligen hade någon provat men inte lyckats särskilt väl..


Därefter kom ett treåringslopp och vinnare där blev en kille som heter Christoffer Eriksson (på hästen Poppy Lavec), som jag förstod var lite av en lokal kändis på Jägersro, en sk hemmakusk.. Det är lite roligt med denna kille för han var lagkompis med Henrik i Mif Redhawks en period, men redan i tidiga tonåren gick han över till att köra trav.. och nu har han lyckats göra sin hobby till sitt yrke!! Skitkul tycker jag!! Han är idag anställd som körsven i Lutfi Koljginis stall, vilket ger honom tillgång till riktigt bra hästar!!

Upploppet..
Segerdefilering..
Sedan får jag tillägga att jag nog sett det fånigaste tävlingsmomentet till häst denna kväll! Det fanns med ett sk montélopp dvs travlopp men uppsuttet! Man står upp i galoppsits men hästen travar!! Alltså varför?? Och gissa igen, precis som i min "undersökning" ovan - då var det plötsligt kvinnor som tävlade..
Dock var det tur att jag inte spelade på några hästar för inte en enda jag sett ut vann!! Tvärtom de blev väldigt långt bak!! Någon travspecialist lär jag aldrig bli men en trevlig tisdagskväll hade jag allt - fast det blev kallare än jag trott och någon kofta hade jag inte med mig så jag gav upp vid niotiden, körde hem, lindade in mig i en fil, tog på en tjock kofta och satte mig på altanen och läste bok till ungefär kl halv tolv!! Fick då också sms att mina alla tre barn var lyckligt framme i Alicante!! De åkte nämligen inte samma flighter utan alla tre hade bokat olika!!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: