tisdag 22 december 2009

Sill

Nu är sillen klar; inlagd stekt strömming, Brantevikssill, vitlökssill och t o m senapsgravad blev det i år.
Köttbullarna är också klara, nu blir det leverpastej, Janssons och skinka..
Bra recept på sill finns på http://www.tasteline.se/ och även Skånska sillakademins egen hemsida där jag bl a hittat Brantevikssillens recept. Om du inte hittar så kommer den här!!


Det här är Skånska Sillaacademiens paradnummer. När du smakat den förstår du varför!



1kg sillfilé som flås och läggs i följande lag
6 dl vatten
1 dl ättika (24 %)
2 msk salt

Till inläggning
5 dl socker
40 krossade vitpepparkorn
40 krossade kryddpepparkorn
2 stora gula lökar, hackade
2 stora rödlökar, hackade
1 - 2 msk citronpeppar
2 smulade lagerblad
1 stor knippa dill

Låt sillen ligga i den första lagen över natten på sval plats. Ta därefter upp sillen och låt den rinna av.
Blanda alla ingredienserna till inläggningen och varva därefter den avrunna sillen med blandningen i en hög glasburk.
OBS! Det skall inte vara någon vätska i vid inläggningen. Låt inläggningen dra några dagar i kylskåp.
All fisk som skall gravas, kallrökas, användas till sushi eller sashimi eller på annat sätt ätas rå, skall frysas före förtäring. Detta innebär att du också, för säkerhets skull, bör frysa den sill som läggs in i detta recept.
Alternativet är att salta fisken så att den får en salthalt på minst 7%, mätt i fisken. Detta görs med stor del av den inläggningssill som finns på marknaden.

Inga kommentarer: