måndag 11 januari 2010

Snöskor

Idag skall Rocky äntligen bli klädd med snöskor och små broddar så att han inte skall halka eller få styltor. Nu är det lite som med bilen och vinterdäck att nu kan snön både stanna och komma mer av. Inte för att jag blir lyckligare av snö men nu är vi liksom utrustade för det. Det är fortfarande väldigt kallt även om det faktiskt inte är -11 grader längre utan mer sådär -3.
Nu rasar ridskolevärlden sedan Burlövs ryttarförening gått ut med stalltjänstgöring för ridskoleryttare. De elever som fyllt 16 år skall jobba en helg och kan de inte så får de böta 400 kr till styrelsen!!
Riktigt så illa att man fick böta kanske det inte var - men i många andra idrotter finns ett visst krav på arbetsinsats - kanske inte från barnen men väl från föräldrarna.
Henrik spelade ishockey i Mif Redhawks i 12-13 års tid och från dag 1 så fick vi ett kafeteriaschema, dels för träningskvällarna (i början lördagsfm) och dels för matchdagar. Detta kafeteriaschema var inte förhandlingsbart - ja, jo att byta föräldar emellan om dagarna inte passade men inte att slippa dem. Men vi fick inte böta om vi inte ställde upp. Sura miner från andra föräldrar räckte ju mer än väl.
När de sedan blev lite äldre fick de själva vara med och sälja program på matchdagar för A-laget. Då fick de ju lite lön - dvs de fick se matchen gratis..
Det fanns också ett krav att sälja Bingolotter - 5 st varje vecka!

Jag tycker egentligen inte att det är en så dålig idé det här med stalltjänstgöring, för om man får föräldrarna lite engagerade i barnens sport är det mycket värt. Alla som sysslar med hästar vet också att det inte är lite arbetsinsats som krävs. Att vara medveten om detta arbete både föräldrar och barn innan man exempelvis faller till föga för barnets tjat om egen häst är ju bara ett plus. Innan man själv har häst förstår man inte att det kan ta ibland 1 timme i stallet och ibland 3 timmar beroende på vad det "lilla" djuret bestämmer sig för resp inte bestämmer sig för. Många ridskoleföräldrar har aldrig satt sin fot i ett stall så egentligen tycker jag inte att man borde sätta stalltjänstgöringen endast på elever över 16 år utan även på föräldrarna till de mindre barnen.

När mina barn började rida var det helt naturligt att man som förälder hjälpte till i stallet innan lektionen - man fick hämta hästen, sadla och tränsa - när sedan barnet taget hästen hade det ju eg varit hur enkelt som för mej att mocka boxen dessutom, faktiskt!!

Inga kommentarer: