söndag 10 januari 2010

Varghysteri?

Efter veckornas intensiva debatt i hela Sverige angående vargjakt så avslutar man med att skjuta av hela vargbeståndet i Skånes Djurpark??!!

Vargarna flyr ut ur sin inhägnad! Alfahonan tar sig ut och i o m det så måste man skjuta hela vargflocken?!

För en annan inte så invigd i vargarnas beteende så ter sig detta väldigt märkligt. Denna flock har bott där inhägnade i många år och utan problem. Vad har då hänt eller tillstött? Har födan minskat? Är någon av de halvstora vargarna stora nog att vilja testa sina vingar och finna en ny flock? Tyvärr går ju inte detta i en djurpark. Det kan ju däremot inte de stackars ”tonåriga” vargarna veta. De lever ju på sina instinkter. Jag roade mig med att läsa lite om vargarnas beteende..

Tydligen så finns det ett alfapar som då är sk föräldraparet. I flocken finns sedan mer eller mindre stora vargvalpar. En varg är inte ”stor” nog att klara sig själv eller att föda nya valpar själv förrän vid tidigast 3 års ålder. Under tiden hinner de första valparna att få många ”småsyskon” och dessa hjälper ungdjuren till att uppfostra. Väldigt fin familjebild egentligen. När sedan ett ungdjur känner sig mogen att själv vilja bilda familj måste detta ge sig iväg och själv ”bygga upp” sin familj eller flock. Är det möjligen att det var det de två stackars hanarna ville när de så gärna ville ut ur sin inhägnad att de t o m slet ut sina tänder!! Eller? Är det människan som ställt till det? Vad hände egentligen där? Har den stränga kylan haft något med detta att göra? Skulle vara väldigt intressant att höra en djupare analys av läget och varför ville plötsligt också alfahonan ut? För att jaga tillbaka sina olydiga tonårskillar?? Jag vet att djur är inte är intelligenta på samma sätt som vi men..??

Man borde ju kunnat förutse detta scenario eftersom man nog faktiskt visste valparnas ålder och vet man att runt 2½-3 års ålder vill de söka egen familj så borde man ju i så fall kunnat ha avskiljt ungdjuren från flocken tidigare och skickat dem till djurparker som behövde nytt blod i sina flockar.

Framförhållning?!

2 kommentarer:

Anonym sa...

djupet går mot oändligheten! puss H

Freppsi sa...

- eller som på så otroligt många ställen - läs kommunkontor, skolor, arbetsplatser etc så kan man inte ens stava till ordet "framförhållning" än mindre veta vad det betyder.. och alltid drabbas 3:e part!!