söndag 23 maj 2010

..å andra sidan..

Dagen efter dvs fredag så var vi på en annan agriturismo som specialiserat sig på att hålla matlagningskurser för grupper. Mannen som stod bakom projektet hade varit med i italienska kocklandslaget och var mycket trevlig och oerhört kunnig. Vi fick alla som ville vara med och göra dagens lunch, som på Piemontesiskt vis innehöll 5-6 rätter, mycket kalvkött i många olika skepnader.. fantastiskt roligt att vara med och otroligt vällagat och gott.
En av de tre förrätterna - en örttimbal med ostsås..mmmums.

Här är efterätten, en sorts hasselnötschokladpudding.. kolla dekorationen på tallriken - fräck va?


Därefter åkte vi vidare till en gård som var ostproducent. Mannen som ägde gården var veterinär och hade efter ett tag i sitt yrke sadlat om, tagit hand om sin morfars gård, rustat upp den enl italienska mått mätt och börjat producera ost från en fårsort som i det närmaste var utdöende.
Anledningen till att jag skrev "italienska mått mätt" är att det var ju inte upprustat så som vi tycker i Sverige. Djurhållningen var dessutom under all kritik - veterinär till trots - tvivlar skarpt på detta, men som sagt vi har en helt annan inställning till djurhållning i Sverige..
De där stackars fåren stod i ett plåtskjul inte värt namnet - ett ruckel m a o - trångt in på varandra och var smutsiga, en del såg direkt undernärda och sjuka ut men..
Kor hade han också varav en av dem hade en stor tumör i munnen och blödde hela tiden ur munnen - hur i jösse namn denna kunde tillgodogöra sig någon form av föda begriper inte jag - och att han inte avlivat det stackars djuret - veterinär som han var - fattar jag överhuvudtaget inte..

Här är en bild på baggen, som hade världen minsta kätte el vad man skall kalla det??
Han hade det ändå bättre än tackorna..

Nej detta var en upplevelse som gjorde mig snabbt uppmärksam på att vi har det bra i Sverige.
Att jag aldrig skulle vilja flytta till Italien och ägna mig åt djur.. aldrig när jag sett hur eländigt de kan ha det där.. hade vi haft boskap på detta sätt hade alla fått förelägganden hos djurskyddsinspektionen..

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: